Doufám, že voliči ocenili, jak jsme vedli město

ROZHOVOR S LÍDREM VÍTĚZNÉHO HNUTÍ ANO V OSTRAVĚ TOMÁŠEM MACUROU:

- V Ostravě vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem. Získali jste 32,72 procenta hlasů a 21 mandátů v 55členném zastupitelstvu města. Čekali jste to?

Hranice úspěchu pro nás byla získat 30 procent a 20 mandátů. Nyní je to tedy ještě o nějaký ten chlup lepší, takže já jsem s výsledky voleb velmi spokojen.

- Co za vaším úspěchem stojí?

Tak mě těší, že jsme dostali proti těm volbám před čtyřmi roky 11 procent navíc. Je to poté, co jsme byli čtyři roky ve vedení Ostravy, tak doufám, že voliči ocenili, že jsme město nevedli zcela špatně.

- Nyní přichází povolební vyjednávání. Chcete pokračovat v současné koalici, kterou tvoříte s Ostravakem, lidovci a ODS?

Začneme vyjednávat na půdorysu koalice, jaký máme dneska. Samozřejmě nevím, s jakými požadavky přijdou další strany. To se vyjasní během prvních dnů vyjednávání. Budu rád, když se koalice podaří sestavit tak, jak to dneska je. Mám proto radost, že nakonec se do zastupitelstva města dostalo i KDU-ČSL. Bylo to na vlásku.

- Takže jiná možnost ve hře není?

Uvidíme. Rád bych si zachoval ten komfort, že mám alternativ víc než jen jednu. Na straně druhé dodávám, že bych chtěl, aby koaliční většina byla významná, ne jenom v řádu jednoho či dvou až tří hlasů.

- Co říkáte na to, jak se propadla ČSSD?

Já už jsem to říkal, ale zopakuji to znovu. Docela škodolibě řeknu, že jim to přeju. Přeju jim to za to, co tady předváděli, a i za to, jakou kandidátku sestavili. Horší to být opravdu asi po mém soudu nemohlo.

- V ostravském zastupitelstvu budou nově i piráti a SPD. Jak to vnímáte?

S piráty problém nemám. Přeju jim to. Jako koaliční partner by mi nevadili. Co se týká SPD, tak mě to netěší, protože priority té strany jdou zcela mimo mé chápání. Na druhé straně reprezentují jakousi část voličů. Je třeba je demokraticky respektovat. My jsme se sešli s představiteli SPD ještě před volbami a řekl jsem jim, že s nimi do koalice v žádném případě nepočítám, ale že budu respektovat fakt, že zřejmě v zastupitelstvu budou.

zdroj: Právo

8. 10. 2018