Evropský týden mobility v Ostravě aneb pojeďme do práce na kole

Město Ostrava se zapojí do Evropského týdne mobility (ETM), kampaně na podporu udržitelných forem dopravy. Rozhodla o tom rada města. Kampaň se koná od roku 2002 vždy od 16. do 22. září. Jejím vyvrcholením je Evropský den bez aut, který připadá na poslední den týdne mobility. Letošním tématem ETM je sdílená, čistá a inteligentní mobilita.

Cílem kampaně je informovat o výhodách sdílení dopravních prostředků s ostatními obyvateli nebo zaměstnanci podniků a motivovat je k používání alternativních a aktivních forem dopravy, jako je používání jízdního kola nebo chůze. Alternativy nejen snižují znečištění ovzduší ve městech, ale také pomáhají předcházet zdravotním problémům spojených s pasivním životním stylem. V kombinaci se sdílenou dopravou mají velký potenciál zlepšit prostředí ve městech.

U příležitosti Evropského týdne mobility jsme nad rámec celé řady aktivit, které organizují pobočky Knihovny města Ostravy, pro zájemce připravili různorodé akce zohledňující téma čisté dopravy,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

V sobotu 16. září se mohou zájemci o kampani ETM dozvědět více na akci Zažít Ostravu jinak. Město Ostrava pro návštěvníky připravilo doprovodný program s dopravní tematikou. Budou zde také vystaveny panely s tématikou životního prostředí. Ti, kteří vyrazí do Mošnova na akci Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky mohou zvolit čistou a bezpečnou dopravu na kole Poodřím – úschova kola na akci je zajištěna Městskou policií Ostrava zdarma. Lidé, kteří v neděli zůstanou v Ostravě a přijedou na prohlídku radniční věže na kole, mohou využít slevu na vstupném pro cyklisty – stojany a dohled městské policie bude zajištěn. V úterý a ve čtvrtek se od 17 hodin mohou zájemci zúčastnit vycházky za přírodními zajímavostmi ke Slezskoostravskému hradu a podél řeky Lučiny. V pátek je pak připravena komentovaná cyklojízda k soutoku Odry s Ostravicí na Landek. Začíná rovněž v 17 hodin u Nové radnice na Prokešově náměstí.   

Do práce na kole i v září

U příležitosti ETM je možné se zapojit do akce s názvem „Do práce na kole“, a to od pondělí 18. do pátku 22. září.

Pro zaměstnance magistrátu, kteří přijedou v tomto týdnu do práce na kole nebo na koloběžce, jsme připravili dočasnou kolárnu. Máme pro ně přichystáno i malé zdravé občerstvení a v pátek si mohou nechat na svém kole udělat servisní prohlídku zdarma. Doufám, že se jízda na kole jako aktivní způsob přesunu do práce a z práce podaří na našem úřadu co nejvíce zpopularizovat a že se také připojí další organizace a firmy v Ostravě,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. „Mým velkým přáním je vybudovat na radnici pro zaměstnance důstojnou zastřešenou a zabezpečenou kolárnu, která bude vybavena šatnami, sprchami a malým servisním koutkem,“ dodala náměstkyně K. Šebestová.

Celý program Evropského týdne mobility v Ostravě je k dispozici na www.zdravepoostrave.czhttp://jitrocel.ostrava.cz.

 

Zdroj: ostrava.cz

12. 9. 2017