Objekt u domu kultury v Ostravě dokončí Smart Innovation Center

Rozestavěný železobetonový objekt proti Domu kultury města Ostravy dokončí společnost Smart Innovation Center (SIC). Rozhodli o tom dnes městští zastupitelé, když umožnili převod nemovitosti ze současného vlastníka, společnosti Red House Development, na SIC. Rozestavěný objekt by měl v budoucnu sloužit jako multifunkční dům se zázemím pro rozvojové firmy, vzdělávání i komerční využití.

Podle primátora Tomáše Macury (ANO) společnost SIC doložila, že má na dostavbu objektu peníze, a to nejen schválenou dotaci, ale i příslib úvěru. "Také má příslib bankovních záruk, které město požaduje pro krytí případných penále, které by městu příslušely, kdyby SIC nesplnil svoje závazky," uvedl Macura.

Objekt měl být původně krajským sídlem komunistické strany, ale po roce 1989 zůstal řadu let nedostavěný. Je přitom na frekventovaném místě v blízkosti kulturního domu i krajského úřadu. Společnost Red House Development objekt koupila zhruba za 53 milionů korun v roce 2008. V minulosti město několikrát žádala o prodloužení lhůty pro jeho dostavbu. Předloni v červnu zastupitelstvo nejprve opětovnou žádost o prodloužení termínu dostavby odmítlo, nakonec se obě strany na podmínkách dokončení stavby dohodly. Přestavba začala loni v březnu. Podle smluvního dodatku muselo být opláštění stavby, tedy fasáda a střecha, hotovy do konce roku 2016. Společnost to sice splnila, ale nakonec usilovala o to, aby stavbu převzala firma SIC.

Převod má svá rizika, protože město se tímto krokem vzdalo možnosti od smlouvy odstoupit a především bezúplatně získat zpět do svého majetku prodané nemovitosti. "Na straně druhé jako kompenzaci tohoto řešení firma SIC nabídla finanční vyrovnání ve výši 15 milionů korun, které již bylo složeno na účet města," uvedl Macura. Primátor se domnívá, že výhodnější pro město bylo jít do rizika. Pokud by objekt původní vlastník, tedy Red House Development, nedostavěl, nebylo vyloučeno, že žádost města o jeho navrácení skončí soudním sporem.

Nový vlastník musí objekt dostavět do 30. září příštího roku.

zdroj: ČTK

13. 12. 2017