Ostrava dál zkoumá možné využití vlečky k propojení atrakcí města

Ostrava pokračuje v přípravě projektu možného propojení atraktivních míst ve městě prostřednictvím soukromé železniční vlečky dopravní společnosti Advanced World Transport (AWT). Město již dalo zpracovat studii proveditelnosti a nyní rozhodlo o vypracování investičního záměru, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO).

Nápad využít železniční vlečku vznikl jako podnět jednoho z obyvatel, kteří městu posílali své postřehy ke Strategickému plánu rozvoje města Ostravy na období 2017 až 2023, který město začalo připravovat před dvěma lety. Vlečka by mohla propojit hlavní atrakce města, ať už jde o zoo nebo třeba Dolní oblast Vítkovic, bary proslavenou Stodolní ulici, Důl Michal nebo třeba území Nové Karoliny.

    "Rada města v úterý rozhodla posunout ten projekt do další fáze a sice zadáním zpracování investičního záměru, čili už jsme v tom investičním procesu. Pokud by investiční záměr ukázal tu proveditelnost, tak budeme pokračovat už vlastně projekčními pracemi," řekl Macura.

    Investiční záměr by už měl ukázat i odhad možných investičních nákladů. "V každé té další fázi se více a více ověřuje proveditelnost. I v těch dalších fázích, třeba v rámci územního rozhodnutí, můžeme dojít k závěru, že to třeba z nějakých důvodů nejde. Je to báňská železnice, která má svá specifika," uvedl primátor.

    Podle něj by se v případě uskutečnění projektu musela řešit například změnu využití železniční vlečky na osobní dopravu. Znamenalo by to nejen úpravy na samotné trati, ale třeba zoo by zřejmě musela vybudovat druhý vstup do svého areálu. "Nám se ale zatím jeví ten projekt jako velmi zajímavý a smysluplný," podotkl Macura.

    Primátor už dříve odhadl, že potřebné úpravy by mohly stát maximálně zhruba 100 milionů korun. Je to výrazně méně, než by měla stát například zvažovaná lanovka k zoo, kde se předpokládá investice až kolem miliardy korun.

 

zdroj: ostrava.cz

5. 9. 2018