Ostrava je na tom dobře. Může si dovolit nové investice

Město snížilo své zadlužení plánovaným splacením dluhopisů za 2,5 miliardy korun. Díky tomu si může dovolit další miliardový úvěr na nové investice. Jednou z nich by mohla být revitalizace Černé louky. "Město Ostrava je na tom dobře." Tato informace zazněla včera na tiskové konferenci magistrátu města z úst vedoucího odboru financí a rozpočtu Lukáše Jančálka. Ostravě se totiž podle něj loni podařilo snížit zadlužení ze 6,6 miliardy na 3,8 miliardy korun díky plánovanému splacení dluhopisů.

"Loni jsme celkový dluh výrazně snížili. Ve srovnávání s dluhem na obyvatele dalších tří velkých statutárních měst – Prahy, Brna a Plzně – je na tom Ostrava aktuálně nejlépe. Celkový dluh na obyvatele činil ke konci loňského roku zhruba 12 800 korun. Město má tak možnost půjčit si další finanční prostředky. V návaznosti na to bude moci financovat rozvojové projekty z Evropské unie," řekl Lukáš Jančálek. Na konci roku 2013 byl dluh na jednoho obyvatele 22 337 korun. Aktuálně má Ostrava schválen další úvěrový rámec ve výši jedné miliardy korun.
"Myslím si, že bude záležet na vedení města, které projekty z toho do budoucnosti budou prioritní a hrazeny. Podmínka financování je dána tak, že padesát procent celkového objemu investic bude kryto z Evropské investiční banky (EIB), to znamená, že dalších padesát procent město musí mít z vlastních zdrojů. Čili celkově se bude jednat o investice ve výši dvou miliard, spíše výš," upřesnil vedoucí odboru financí a rozpočtu s tím, že převážnou část aktuálních dluhů tvoří třímiliardový úvěr u EIB.

Revitalizace Černé louky

Jednou z nově plánovaných investic by tak mohla být revitalizace oblasti Černé louky. Novinářům to potvrdil ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). 
"Vedení města postupně probírá všechny rozvojové projekty, které by byly realizovatelné v rámci tohoto volebního období. V tuto chvíli máme probránu asi třetinu projektů, do konce května bychom chtěli projednat všechny projekty, abychom mohli stanovit jejich pořadí. Vyřadit takové, které nejsou reálné nebo nemají smysl. Následně stanovit jejich pořadí podle finanční náročnosti. Dát to do střednědobého plánu tak, abychom dokázali vybalancovat zdroje s potřebami," uvedl primátor a dodal, že zelenou od vedení města dostal projekt revitalizace oblasti Černé louky.
"Zahrnuje řešení Pivovarské ulice a zasíťování území na Černé louce. Jednoznačně to souvisí s naší snahou oživit centrum města. Ta lokalita je teď nešťastná. Myslíme si, že je to velmi lukrativní území pro případnou výstavbu. Představa, že by tam vznikl kulturní klastr kombinovaný s rezidenčním bydlením, přibližující řeku do života města, ta myšlenka je velmi dobrá," podotkl primátor Tomáš Macura.

Hospodářský přebytek

Lukáš Jančálek z odboru financí a rozpočtu na závěr doplnil, že pozitivní zprávou je také přebytek hospodaření loňského roku v úhrnné částce 380 milionů korun. "Město bude připraveno využít ho ať už do investic nebo do jiných potřeb, které bude mít. Zajímavou částkou je určitě i objem investičních dotací, které jsme obdrželi v rámci loňského roku. Je to částka zhruba 700 milionů korun z celkového objemu kapitálového rozpočtu, který představuje 2,1 miliardy. Je to třetina, kterou se Ostravě podařilo získat z Evropské unie a ze zdrojů ministerstev," uzavřel Lukáš Jančálek.       

 

Zdroj: moravskoslezskydenik.cz

28. 5. 2015