Ostrava podporuje nadané děti

Ostrava je jediným městem v České republice, které se významně věnuje podpoře talentovaných dětí a studentů. Poskytuje stipendia nadaným studentům a vytvořila program, díky kterému podporuje mimořádné talenty a vytváří podmínky pro jejich rozvoj.

Podpora talentovaných dětí a mládeže je ojedinělá. Ministerstvo školství se zabývá inkluzí se snahou dostat podprůměrné žáky na alespoň na průměrnou úroveň. V takovém systému se ale naopak může lehce stát, že z nadaného jedince se stane průměrný žák. Proto se Ostrava rozhodla podporovat talentované žáky.

Dlouhodobým záměrem je, aby se z Ostravy stalo centrum prvotřídního vzdělávání. Město proto již od roku 1996 poskytuje vynikajícím studentům stipendium. To obdrželo již 227 mladých lidí.

V roce 2016 Ostrava vyhlásila první ročník Programu na poskytování peněžních prostředků na vzdělávání a talentmanagement. Jedná se o systematickou podporu nadání, řízení rozvoje nadání a vytváření mimořádných podmínek pro mimořádné talenty.

Díky této podpoře vznikají při školách nebo nestátních neziskových organizacích talentcentra, na všech typech škol mohou působit koordinátoři nadání, důraz je kladen na správnou a včasnou identifikaci nadání a péči o následný rozvoj nadaných dětí, s čímž souvisí i vzdělávání pedagogů.  Je rozvíjena technická, přírodovědná a čtenářská gramotnost dětí od mateřských škol a podporovány jsou vzdělávací obory a programy, které podporují budoucí odborníky, jejichž profese chybí na trhu práce na území města Ostravy.

Do výběrových řízení na poskytnutí financí z tohoto programu se mohou přihlásit mateřské, základní, střední a vysoké školy, právnické osoby neziskového charakteru, které se zabývají vzděláváním nebo školská zařízení zájmového vzdělávání. Město za poslední tři roky podpořilo částkou 130 milionů korun celkem 132 projektů.

Jedním z projektů, který obdržel dotaci, je konference Talent management Ostrava 2018, která se uskuteční 8. a 9. března v Dolní oblasti Vítkovice. „Na konferenci si odborníci a pedagogičtí pracovníci vymění zkušenosti týkající se práce s nadanými dětmi. Hostem konference bude například Václav Klaus mladší, který má bohaté zkušenosti s talentovanými žáky, anebo pedagožka ze Slovenska, která se věnuje výchově talentů již od mateřské školy a vytváří jim jedinečné podmínky. Pozvali jsme ale i odborníky z dalších oblastí, kteří pracují s mladými talenty, například choreografa a tanečního mistra Vlastimila Harapese,“ sdělila ředitelka pořádající společnosti Perseus Marcela Mrózková Heříková.

 

zdroj: ostrava.cz

28. 2. 2018