Ostrava zahájila revoluci v čištění silnic v celém městě

Jako revoluci v čištění ulic oznámil primátor Ostravy Tomáš Macura nový systém úklidu cest. Silnice jsou rozděleny podle vytíženosti do tří skupin a podle toho byla určena i četnost jejich čištění. Ty nejrušnější budou od prachu uklízeny 6 krát měsíčně.

Ostravský magistrát chce nadále zlepšovat ovzduší ve městě a tak nyní radní rozhodli o revolučním kroku. Nadlimitním čištění všech silnic ve městě. K asi tisícovce kilometrů místních komunikací, které má ve správě magistrát a obvody, přibere ještě asi 500 kilometrů státních a krajských cest. "Stáváme se naprostým unikátem v rámci celé ČR, kdy sjednocujeme čištění všech silic v intravilánu města na frekvenci, kterou jsme určili na základě prachových map,” vysvětlil Tomáš Macura.

Na této mapě můžete vidět s jakou četností se jednotlivé silnice budou čistit. Ty nejrušnější červené 6 krát měsíčně, modré 4 krát měsíčně a zelené 2 krát každý měsíc. O čištění se postarají Ostravské komunikace. "Ostravské komunikace jsou na nadlimitní čištění připravené. Prováděli jsme ho už i v předchozích letech. Máme k dispozici šest samosběrných vozů a tři kropící vozy, které jsou nepřetržitě v terénu,” uvedl mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř.

Práce byly zahájeny už v květnu a platit je bude magistrát. Vedení města doufá, že se podaří domluvit se státem a krajem, aby se na financování také podíleli. Komunikace, které jsou v majetku města, se v tomto režimu čistily už loni.

 

zdroj: polar.cz

10. 5. 2018