Primátor Ostravy: Změny se dějí, i když pomaleji než bych chtěl

Větší otevřenost radnice směrem k veřejnosti i transparentní nakládání s veřejnými prostředky jsou jedny z hlavních cílů ostravského primátora Tomáše Macury (ANO). Podle něj se programové cíle daří postupně naplňovat, i když pomaleji než si představoval. Primátor to řekl v rozhovoru pro ČTK, v němž hodnotil své více než půlroční působení ve funkci.

Podle zastupitele Lukáše Semeráka (hnutí Ostravak), který patří k nejvýraznějším představitelům opozice, ale zatím nové vedení města předvolební sliby nenaplňuje.

    Macura připomněl, že město začalo zveřejňovat všechny smlouvy a objednávky nad 100.000 korun, změnilo zásady pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu, provedlo rozsáhlý audit Městské nemocnice Ostrava a připravuje forenzní audity v městských obchodních společnostech nebo chystá takzvaný klikací rozpočet, který lidem umožní jeho podrobné studium. Zároveň se intenzivně zapojuje do debat s občany, jejichž názorům se více otevřelo i radniční periodikum, kde chce prostor nabídnout i opozici. "Není to nic, co by bylo hotovo, jenom chci na tom demonstrovat, že tady posun nastal," míní Macura.

    Právě za chystané forenzní audity obchodních společností si ale vedení města vysloužilo od Semeráka největší kritiku. "Pokud vůbec budou, tak budou nejdříve v dubnu příštího roku, což je v podstatě výsměch, to už to v podstatě nebude nikoho zajímat," řekl Semerák. Podle něj mělo město audity zadat už o několik měsíců dříve. Semerák zároveň kritizuje období, za které mají být audity prováděny (roky 2011 až 2013), protože například u Dopravního podniku Ostrava tak nebude postihnuto celé období, do něhož spadají sporné zakázky, o něž se zajímá policie. Nelíbí se mu rovněž to, že město audity soutěží "na cenu", kdy za ně plánuje zaplatit maximálně deset milionů korun bez DPH. "Soutěžit auditora na cenu je nesmysl," míní Semerák, podle kterého je tak jednodušší výsledek auditu ovlivnit.

    Primátor výtky považuje spíše za opoziční kolorit. "Zvykám si na to, že cokoliv my uděláme, tak opozice zkritizuje," uvedl Macura. Osobně nemá pocit, že by město právě u forenzních auditů něco zanedbalo nebo zpozdilo. Problematikou se podle něj zabývá už od prosince. "Forenzní audit není jednoduchá disciplína. Musíte si tam velmi pečlivě zadat zadávací podmínky, vybrat okruh těch společností i období. Nejedná se o lacinou záležitost," řekl Macura. Domnívá se, že do vybraného období spadají veškeré kauzy, které jsou předmětem různých šetření a spekulací. "Vybrali jsme všechny společnosti, kterých se tyto různé spekulace týkají, nebo které budou předmětem jakýchsi optimalizačních procesů v budoucnu," uvedl Macura. Nesouhlasí ani s výtkou soutěžení "na cenu". "Dali jsme do zadávacích podmínek tak striktní podmínky, že po mém soudu tyto podmínky splní čtyři nebo pět největších auditorských společností v této zemi," míní Macura, podle něho tak rozhodně nehrozí, že by audity prováděla společnost bez dostatečného odborného kreditu. "Chceme kvalitní práci za kvalitní peníze," uvedl Macura.

    Semerák se zároveň domnívá, že některé kroky směřující k větší transparentnosti radnice, jakými bylo například rozhodnutí o zveřejňování smluv, přišly až na nátlak opozice. "Není to absolutně pravda. Od samého začátku říkáme, že chceme tyto informace zveřejňovat, ale nenecháme se zase dotlačit do situace, že budeme porušovat zákon o ochraně soukromí. Chtěli jsme to zkrátka mít i dobře právně připraveno," reagoval primátor.

    Ostravu nyní ovládá koalice vítězného hnutí ANO spolu s ČSSD a KDU-ČSL. Povolební vyjednávání ale bylo v krajském městě poměrně složité. ANO vedené Macurou totiž nejprve jednalo o spolupráci právě s Ostravakem v čele se Semerákem, kde koalici měli doplnit ještě ODS a lidovci. Ostravak se ale nakonec předběžně dohodl na spolupráci s ČSSD a KSČM, vítěz voleb by tak skončil v opozici. Hnutí Ostravak se však nepohodlo se sociálními demokraty kvůli povolebnímu uspořádání na radnici v městské části Poruba, a tak se nakonec na spolupráci domluvily ANO, ČSSD a KDU-ČSL a v opozic naopak skončilo hnutí Ostravak a také komunisté a ODS.

 

Zdroj: ČTK

26. 5. 2015