Téměř 15.000 dětí z Ostravy vyjelo za čistším vzduchem

Téměř 15.000 dětí z Ostravy mohlo od roku 2010, kdy město zřídilo speciální Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, vycestovat za lepším vzduchem. Cílem fondu je snížit dopad zhoršené kvality ovzduší ve městě na zdraví dětí. V sezoně 2016/2017 odjelo do hor rekordních 3217 dětí, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Letos je město připraveno do fondu opět vložit 15 milionů korun. "Zájem je čím dál větší, protože i město se rozhodlo, že fond naplní dalšími 7,5 miliony korun a každoročně přispívá 15 miliony korun, tudíž školy o tom ví, že těch prostředků je ve fondu více. Pozitivně to přijaly a dětí vysílají čím dál více," uvedla Šebestová.

Dohromady stály od roku 2010 výjezdy dětí do hor 62,5 milionu korun. Příspěvek města přitom činil 52,5 milionu korun, zbývající část tvoří příspěvky znečišťovatelů. Z nich nejvíc do fondu přispívá společnost ArcelorMittal Ostrava, která dosud poskytla sedm milionů korun.

Podle Šebestové je však přístup některých znečišťovatelů odmítavý. "Vloni jsem znovu oslovila všechny velké znečišťovatele v regionu a velmi mě mrzí, že někteří z nich na mou výzvu vůbec nereagovali. Přitom se jedná o děti třeba i jejich zaměstnanců, které by mohly ve smogové sezóně vyrazit do hor. Nejvyšší příspěvek nejen historicky, ale také pro právě uzavřenou sezónu, věnovala společnost ArcelorMittal," podotkla Šebestová.

Ozdravné pobyty musí mít minimální délku 14 dnů a konat se mohou pouze v oblastech, které nejsou zasaženy smogovou situací. K vyhledávaným lokalitám patří tradičně Jeseníky, a to hlavně oblast Zlatých Hor či Karlovy Studánky, Beskydy či Vsetínské vrchy. Z prostředků může být hrazeno ubytování, stravování, doprava, doprovodný program ozdravného charakteru, pojištění a další poplatky. Celková výše prostředků na jednoho žáka se oproti minulému období zvýšila o 1500 korun na 6000 korun.

Důvodem navýšení prostředků je snaha o zajištění kvalitnějšího stravování a ubytování, které musí odpovídat alespoň standardům pro školní stravování a ubytování dětí ve školách v přírodě.

 

zdroj: ekolist.cz

24. 5. 2017