V přípravě adaptace města na změnu klimatu pomůže i pocitová mapa horka

Město Ostrava kandiduje na titul European Green Capital 2020. Přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise podá letos v říjnu, zda uspěje, bude jasné v polovině roku 2018. Ostrava staví hlavně na revitalizaci veřejných prostranství a brownfieldů, moderní městské dopravě nebo na hospodaření s vodou. Jednou z důležitých řešených oblastí je také problematika klimatických změn.

Aby byla Ostrava příjemným a bezpečným místem pro život všech generací například i během vysokých teplot, která s sebou přináší vlny veder, nechává zpracovat tak zvanou Adaptační strategii na změnu klimatu.

V souvislosti s přípravou této strategie spustilo město Ostrava v pondělí 31. července pro veřejnost „pocitovou mapu horka“, podobnou jako občané vyplňovali loni v létě v rámci přípravy nového Strategického plánu pod značkou fajnOVA. Do mapy mohou zájemci až do 11. srpna označovat místa, kde v době letního horka tráví nejraději čas, kde se naopak v období veder necítí ve městě příjemně, nebo které místo by v létě doporučili návštěvníků Ostravy.  Mohou také přicházet s konkrétními nápady na zlepšení nebo zpříjemnění míst, která jsou při vysokých teplotách ve městě postižena.

Adaptační strategie bude podrobně popisovat, jak se bude vyvíjet klima v Ostravě do konce století a jaká z toho vyplývají pro město rizika, určí nejvíce problémové lokality a nejvíce ohrožené skupiny obyvatel a hlavně navrhne soubor tzv. adaptačních opatření, která budou těmto rizikům předcházet nebo je zmírňovat. Zpracován bude také přehled typových projektů a navrženy budou pilotní projekty i opatření k realizaci.

„Všichni jsme svědky projevů změn klimatu. Patří mezi ně četnější vlny veder v létě, nedostatek vody nebo přívalové srážky, které odnášejí půdu a způsobují povodně. Tyto změny budou stále intenzívnější a je proto potřeba na ně reagovat,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. „Hlavním cílem strategie je pomoci výrazně zlepšit prostředí pro život ve městě a vytvořit přitažlivější a funkční veřejný prostor na území celé Ostravy,“ dodala náměstkyně K. Šebestová.   

Pocitovou mapu horka může veřejnost vyplnit na následujícím webovém odkazu, jak z počítačů, tak z mobilních zařízení: http://fajnova.cz/pocitova-mapa-horka/. 

Příprava a realizace Adaptační strategie města Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu je jedním z vlajkových projektů Strategického plánu rozvoje města Ostravy na období 2017-2023. Hotová by měla být do konce září.

 

zdroj: ostrava.cz

 

31. 7. 2017