Volby v Ostravě vyhrálo s náskokem ANO před hnutím Ostravak

Komunální volby v Ostravě vyhrálo ANO, získalo 32,72 procenta hlasů a 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Na druhém místě skončilo hnutí Ostravak, které volilo 11,49 procenta lidí, má sedm mandátů. Na třetím místě je ODS se ziskem 9,73 procenta hlasů a šesti mandátů, čtvrtá KSČM dostala 8,96 procenta hlasů, což znamená také šest mandátů. 

Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se rovněž dostali Piráti se ziskem 8,95 procenta hlasů, získají pět zastupitelů. 
SPD, kterou volilo 6,77 procenta voličů, bude mít čtyři mandáty. Lidovci mají 5,83 procenta a tři zastupitele. ČSSD, která si výrazně pohoršila, má 5,53 procenta hlasů a rovněž tři mandáty. Voličská účast dosáhla 33,86 procenta. Vyplývá to z výsledků sčítání komunálních voleb na www.volby.cz. 

Primátor a lídr vítězného hnutí ANO Tomáš Macura řekl, že s výsledkem je spokojen. Koaliční vyjednávání začne už dnes. "S výsledkem spokojen jsem. Říkal jsem, že cokoliv, co bude začínat trojkou, tak budu považovat za úspěch, nakonec se to podařilo," uvedl Macura. 
Už před volbami tvrdil, že by uvítal pokračování nynější koalice s hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Dnes zopakoval, že to dál platí a tímto směrem se rovněž bude ubírat povolební vyjednávání. 
"Stávající koalici považuji za funkční. Začneme jednat se stranami a hnutími, které tvoří tu současnou koalici. Uvidíme, jaké jsou jejich představy, jak personální, tak programové nebo resortní. Pokud bychom se domluvili na té bázi, jak to je dneska, tak bych to asi preferoval," řekl primátor. 
Dodal, že pokud by dohoda nebyla možná, jsou ve hře i jiné možnosti. Zajímavé osobnosti podle něj mají v Ostravě třeba Piráti a pro hnutí by to případně byla další možná volba pro spolupráci. 

I v minulých komunální volbách v Ostravě zvítězilo hnutí ANO, které tehdy získalo 21,34 procenta hlasů a 15 mandátů v městském zastupitelstvu. Voleb se tehdy zúčastnilo 29,57 procenta voličů. 
Do zastupitelstva se dostaly před čtyřmi roky i ČSSD se ziskem 16,22 procenta hlasů (12 mandátů), hnutí Ostravak 13,76 procenta hlasů (deset mandátů), KSČM 13,43 procenta hlasů (deset mandátů), KDU-ČSL 6,18 procenta hlasů (čtyři mandáty) a ODS se ziskem 5,78 procenta hlasů (čtyři mandáty).

 

zdroj: patriotmagazin.cz

7. 10. 2018