Zoo dostane tři miliony na projekty nových expozic. Navzdory opozici

Změnila se k lepšímu. Zkrásněla… Tak hodnotí Zoologickou zahradu v Ostravě lidé, kteří ji navštívili po delší době. Oceňují nové pavilony, expozice i botanické stezky. Proměna zoo tím ale neskončila

I na zoologickou zahradu mysleli ostravští zastupitelé, když minulou středu rozdělovali 760 milionů korun ušetřených v loňském roce. Zoo sice měla dostat jen "kapku", ale ani tak se to neobešlo bez názorové přestřelky politických rivalů.
"Zoo má dostat tři miliony na projektovou dokumentaci pro šest plánovaných expozic. Jde například o nové prostory pro gibony a makaky, Noemovu archu nebo budování další části Dětské zoo," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).
Opozice měla výhrady k řadě návrhů radních a zkritizovala i tento. "Ostrava potřebuje jiné věci než pavilon pro makaky. Přebytky hospodaření by se měly využít jinak," řekl Petr Stachura (ČSSD). Podpořil i svého stranického kolegu Rudolfa Ficka, místostarostu Slezské Ostravy, který upozornil, že když chce město přidat zoologické zahradě peníze, pak by mělo být prioritou slibované nové parkoviště. "Dvě stávající jsou přeplněná, návštěvníci nemají kde parkovat," argumentoval Stachura, podle kterého je teď parkoviště pro auta důležitější než pavilony pro zvířata.

Pavilony, či parkoviště?

Primátor Tomáš Macura (ANO) nesouhlasil. "Máme jiný názor. Ostravská zoo je druhý nejnavštěvovanější turistický cíl ve městě a desátý v zemi, každý rok tam míří půl milionu lidí. To, že jsme nedávno postavili Pavilon evoluce, neznamená, že dál nebudeme investovat. Naopak, jestli chceme udržet návštěvnost zahrady, musíme stále zvyšovat její atraktivitu. Každá zoo potřebuje trvalý rozvoj. Podívejte se do Lešné, Olomouce nebo Prahy, o Vídni nemluvě, tam staví dva nové pavilony ročně," argumentoval Macura a dodal, že nové expozice pro zvířata jsou důležitější než parkoviště. "Ta jsou plná jen 50 dní v roce." Náměstkyně Šebestová, která má zoo ve svém resortu, ujistila, že v plánu je obojí – nové expozice i parkoviště. "Ale tři miliony, o kterých hlasujeme, jsou jen na přípravu vybraných projektů," upozornila zastupitele, kteří nakonec peníze zahradě přiklepli.
Zoolog Jiří Novák netají, že vedení zahrady vítá každou korunu. Kdyby zoo měla peněz dost, ráda by postavila nové parkoviště i pavilony. "Potřebné je obojí a nechci říkat, co víc. Naším cílem je mimo jiné zbourat kruhový pavilon opic, který patří k nejstarším stavbám v zahradě. Morálně už umřel. A technicky dosluhuje do té míry, že z něj chceme všechny primáty vystěhovat dřív, než spadne. Proto nutně potřebujeme vybudovat nové expozice pro makaky a gibony. Pracujeme souběžně na těchto i několika dalších projektech nových expozic. Chceme je mít hotové a použít ve chvíli, kdy se nám podaří získat dotace na výstavbu od města, z evropských, norských či jiných fondů," říká Novák.
Tak jako už se přestěhovali do přírodních výběhů hulmani posvátní nebo kočkodani Dianini a nový pavilon s obří voliérou je domovem šimpanzů, z betonové klece by se měli časem přestěhovat do lesa i giboni a makaci. "Expozici pro kriticky ohrožené gibony bělolící, kterých už žije na světě jen pár desítek a my máme chovný pár se třemi mláďaty, plánujeme v prostoru mezi Čitvánem a Tanganikou. Vzácní lidoopi by tam měli žít společně s kopytníky, asi se skupinou ohrožených jelínků vepřích," nastínil plány Novák.
Na tento výběh by měla navazovat přírodní expozice pro makaky lví – ta by měla zabrat i plochu, kde dřív byli klokani a dnes jsou tam nelétaví ptáci emu.
Atraktivní pro návštěvníky má být druhá etapa Dětské zoo, kde zatím mohou děti do výběhu za ovcemi a kozami kamerunskými. Přibudou další čtyři průchozí expozice: dvě voliéry a dva výběhy. "Ve dvou jihoamerických expozicích chceme mít kondory andské, papoušky patagonské, lamy a velké běhavé hlodavce mary stepní – ty dosud nechováme," líčí Novák. V australské voliéře budou podle něj menší druhy barevných papoušků a ve výběhu klokani horští.

Noemova archa pro kriticky ohrožená zvířata

Zoo připravuje i projekt rekonstrukce druhé části pavilonu Tanganika a výstavbu nového pavilonu nazvaného Noemova archa, který představí méně atraktivní, ale kriticky ohrožené druhy zvířat. "Lidé tam například uvidí hrdličku sokorskou, která je v přírodě již vyhubená. My ji chováme jen v zázemí. Při plánování proměn zahrady se snažíme o to, aby byli spokojení návštěvníci, ale současně plníme svůj největší úkol: přispíváme k záchraně ohrožených druhů zvířat," dodal zoolog Novák.      

 

zdroj: idnes.cz

27. 6. 2016