Ostravu ovládl fenomén Macura

Třetí největší město v republice bývalo královstvím ČSSD. Časy se však mění a Ostrava se transformovala v baštu primátora, kterému vyjadřují sympatie i odpůrci hnutí ANO.

Ostravští voliči se rozhodli, že nebudou experimentovat a vsadí na dosavadní vládu. Po čtyřech letech vládnutí primátora Tomáše Macury (ANO) svěřili šéfovi tamní radnice moc do rukou na další volební období, tentokrát ještě mnohem silněji než v roce 2014. Hnutí v Ostravě získalo 32,71 procenta hlasů, což je o 11 procent více než minule.
Pozice udrželo hnutí Ostravak (zisk 11,49 procenta), naopak stranou, která zcela propadla, je ČSSD (5,52 procenta hlasů). Ještě v roce 2014 zde sociální demokraté získali přes 16 procent, v uplynulých letech se však ostravská organizace pod tíhou vnitrostranických šarvátek úplně rozložila. Fakt, že moravskoslezská metropole představovala jedno z hlavních mocenských center nejstarší tuzemské strany, je nyní minulostí. Fiasko v Ostravě je jednou z nejnegativnějších zpráv pro současnou ČSSD.
Ostravský primátor je přesvědčen, že část někdejších voličů oranžové strany pod tíhou zklamání přešla k jeho subjektu. Nešlo však jen o ně, úspěch prý podpořila i na Ostravsku silná značka hnutí ANO. "Máte pravdu, že jsme získali mnoho voličů, kteří už nyní nechtěli volit ČSSD. V České republice by mělo být místo pro důstojnou levicovou stranu. ČSSD si za svůj pád, minimálně tady v Ostravě, může zcela sama. Její personální výběr byl neskutečný. Lídr Jiří Srba je sedmilhář, jeho zvolení do čela kandidátky bylo čirým zoufalstvím. Pan Libor Grygar je asi fajn elektrikář, politickou kompetenci však nemá. Adama Rykalu snad ani nechci komentovat. Mandát nezískal, patrně odchází z politiky a je dobře, pokud někde začne konečně pracovat. Strana se 140letou tradicí nemůže postavit takto zoufalý tým," řekl LN ostravský primátor.

Jedeme dál

Macura se v rámci ANO stal nepsaným premiantem, neboť z velkých měst získal nejsilnější mandát. "Registroval jsem předvolební průzkumy, jejichž význam nezveličuji, ale dají vám určité vodítko. Pro mě byla hranice úspěchu nad 30 procent, hranice neúspěchu by byl zisk menší než před čtyřmi lety. Takže považuji výsledek za úspěch, ano, jsem spokojen," řekl LN Macura, který již zahájil jednání o nové koalici.
V 55členném zastupitelstvu potřebuje koalice alespoň 28 hlasů. Ty by dala dohromady s hnutím Ostravak, primátor však bude usilovat o stabilnější většinu. "Netajím se tím, že považuji stávající čtyřkoalici ANO, KDU-ČSL, Ostravak a ODS za funkční. Preferuji, aby se pokračovalo na stávající bázi. Jde o to, aby požadavky potenciálních partnerů nebyly neakceptovatelné, protože přece jen poměry mandátů se trochu změnily," dodal Macura.
Jeho město se v posledních letech vydalo směrem modernizace a podpory podnikání v oblasti IT technologií. Radnice nesmí zapomenout ani na tisíce zaměstnanců v těžkém průmyslu. Velkým tématem příštích měsíců bude prodej podniku ArcelorMittal.

 

zdroj: Lidové noviny

8. 10. 2018