Podle mě nejlepší akce v historii hnutí, napsal Andrej Babiš o ideové konferenci v Ostravě

Včera mělo naše hnutí ideovou konferenci v Ostravě. Rozhodli jsme se zavřít bez novinářů v úžasném industriálním prostoru Kompresorovny Landek. Musím říct, že za těch našich sedm let od založení a šest let od prvních voleb do Sněmovny to byla asi nejlepší akce.

Máme opravdu skvělé a erudované lidi, kteří jsou úspěšní, mají tah na branku a jsou to osobnosti. Myslím, že hnutí ANO má v tuto chvíli nejlepší tým, jaký kdy byl. Tomáš Macura vyhrál komunální volby v Ostravě s nejlepším výsledkem v zemi. Dita Charanzová a Martina Dlabajová, naše nejúspěšnější europoslankyně. Ivo Vondrák, Petr Vokřál, Alena Schillerová, Jarka Jermanová, Aleš Juchelka, taky naši mladí, Adam Vojtěch, Jaroslav Bžoch a spousta dalších osobností, kterých si vážím. Myslím, že jsme personálně nejsilnější politická strana v České republice. A o našem programu a hodnotách jsme diskutovali velice detailně a tvrdě. Bylo to velice otevřené, samozřejmě nemáme všichni stejný názor na všechno.

Řešili jsme HODNOTY.

A Můj názor znáte: nejsme ani levicové, ani pravicové hnutí.

Jsme tady pro všechny, pro VŠECHNY OBČANY naší země. A děláme a doručujeme konkrétní věci.

Říká se tomu „CATCH-ALL-PARTY“. Popsal to už v 60. letech německo-americký politolog Otto Kirchheimer, kdyby vás to zajímalo.

Tak schválně, jestli jsme „catch-all“:

Máme program pro důchodce, zaměstnance, pro mladé rodiny, živnostníky, podnikatele. Ctíme demokratický systém u nás, nemáme žádné ambice měnit ústavu. Konečně řešíme věci, které tady dlouho nikdo neřešil. Udělali jsme vládní zmocněnce pro digitalizaci i pro sport. Chceme dostat Česko na špičku v Evropě, což se nám už ve veřejných financích, v nezaměstnanosti i v růstu, povedlo. Věda a výzkum je naše priorita a na základě toho jsme postavili budoucnost našeho hospodářství. Program Czech Republic: The Country For The Future.

Píšeme o tom v naší vizi, ve druhé kapitole. Budu rád, když si ji třeba znova přečtete, protože je zásadní. Je v komentáři.

Hnutí si nesmí nechat vzít téma korupce, protože díky nám došlo zásadním způsobem k jejímu snížení. My jsme se jasně už v dubnu 2013 spojili s Rekonstrukcí státu a jenom díky nám prošel zásadní zákon o registru smluv.

Taky jsme si v Ostravě připomněli, s čím jsme do té politiky vstupovali. Svoboda a demokracie jsou základ, transparentnost a boj proti korupci, chceme řídit stát jako firmu ve prospěch občanů. A makáme. Chceme taky víc prodávat věci, které děláme.

V Kompresorovně jsme dlouho mluvili o vzdělávání, kde nás ještě čeká debata o poskytování obědů. Mluvili jsme o zdravotní péči, o tom, co uděláme pro naše zaměstnance. Tam je to superhrubá mzda a samozřejmě digitalizace - méně státu, méně byrokracie. Připravujeme program pro mladé rodiny. Je velice důležité, aby se mladí lidé nebáli z ekonomických důvodů zakládat rodiny, a na to připravujeme speciální program.

Konstatovali jsme, že se budeme víc setkávat, hned příští týden se setkají všichni naši experti na cut-off score a stravné ve školách. Budeme se potkávat i všichni společně, ministři s hejtmany.

A samozřejmě, Evropa. Jasně jsme řekli, že chceme být v Evropě aktivní a sebevědomý stát, že chceme zvýšit náš vliv, že chceme bojovat za naše národní zájmy, že chceme méně Evropy a lepší Evropu.

Koukněte na reportáž Novy, kterou dávám do komentářů. Atmosféra byla úžasná.

Hned po konferenci jsme s Alenou Schillerovou představili náš nový nápad pro malé živnostníky, chceme zavést jen JEDEN odvod, možnost úhrady daně a zdravotních a sociálních odvodů JEDNOU pevnou částkou. Odpadla by jim tak administrativa s vedením evidence příjmů a s daňovým přiznáním i následné kontroly. Musíme se prostě vžít do živnostníka a toho, co potřebuje. Zakládá firmu a chce být úspěšný. Boj proti byrokracii, digitalizace a někdy neúnosné a nekoordinované kontroly.

Díky moc ještě jednou Tomášovi Macurovi, že nás pozval do Ostravy, a spolu s Petrem Vokřálem připravili tuhle, podle mě nejlepší akci v historii hnutí.

Andrej Babiš

27. 1. 2019