Posudek znalce k útulku odhalil závažné nedostatky

V zimě se v útulku vyskytla nejrozsáhlejší infekce (parvovirózy) v celé jeho historii, kvůli které byl zhruba 2 měsíce uzavřen, a o život přišlo bezmála 40 psů. Kvůli rozsahu infekce, rychlosti průběhu i následkům zadal primátor města Tomáš Macura (ANO) znalecký posudek soudního znalce z oboru veterinární péče, zaměřený na posouzení provozního řádu útulku, jeho dodržování a zejména na způsob zvládnutí konkrétní situace infekčního onemocnění.

Znalec dospěl k závěru, že provozní řád obsahuje vážné nedostatky a navíc i tento nedokonalý provozní řád nebyl v praxi dodržován.

Pokud se jedná o konkrétní výkon veterinární péče při zvládání infekce, byla jeho zjištění ještě závažnější, když konstatoval neodborně a chaoticky vedenou zdravotní dokumentaci a rozpor mezi jejím vedením v papírové a elektronické podobě. Zejména však odhalil neodborně a nedostatečně poskytovanou zdravotní péči, která mohla mít za následek, že hromadné onemocnění parvovirózou mělo takový rozsah a důsledky.

Mimo to posudek osahuje informaci o případech nákupů neadekvátního množství zdravotnického materiálu i zbytečně drahého přístrojového vybavení útulku.

„Zjištění z posudku považuji za natolik zásadní, že jsem se rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Připravený je také podnět k prošetření postupů smluvní veterinární lékařky na Komoru veterinárních lékařů ČR,“ řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

V souvislosti s tím se Rada města Ostravy rozhodla vypovědět smluvní vztah se stávající veterinární lékařkou. Dále vypíše výběrové řízení na nového poskytovatele odborné veterinární péče. Zadá také interní audit útulku, který provede příslušný odbor magistrátu. Upraven bude provozní řád zařízení a opětovně proškolen jeho personál.

(Útulek pro psy v Ostravě-Třebovicích od 1. března provozuje magistrát města prostřednictvím odboru ochrany životního prostředí. Dříve spadal útulek přímo pod vedení Městské policie.)

 

Zdroj: ostrava.cz

15. 4. 2015